Wegańska tarta bezglutenowa ze śliwkami bez pieczenia
8 września 2019
Specjalna tarta dla miłośników słodkości, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Bez pieczenia, bez glutenu z dodatkiem naturalnego cukru występującego w składnikach. Jak tego dokonałam, zaraz Wam opowiem 🙂
Na początku namaczamy 150g daktyli w gorącej wodzie przez 10 min. W tym czasie mielimy drobno płatki owsiane 100g, wiórki kokosowe 100g, migdały w płatkach 80g. Dodajemy odcedzone daktyle dodajemy oleju kokosowego 60g i wody zimnej 20g i ponownie mielimy. Naczynie do tarty najpierw wyłożyć folią spożywczą i zrobioną masą wylepić spód i brzegi tarty. Odstawiamy do lodówki na ok 20 min.
400g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% miksujemy drobno dodajemy mleczko kokosowe 300g ,40 g miodu i podgrzewamy by czekolada rozpuściła się. Przelewamy czekoladę do schłodzonego spodu i zostawiamy na 40 min w lodówce.
W tym czasie karmelizujemy pokrojone śliwki w brązowym cukrze lub ksilitolu z cynamonem na patelni. Po 40 min dekorujemy śliwkami wierzch wraz z uprażonymi płatkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego! 🙂
Komentarze
© 2021 PureYoga | designed by nave.pl