Ciasto marchewkowo-pomarańczowe bez glutenu

8 września 2019

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Odkąd zaczęłam szukać zamienników glutenu w przygotowywanych produktach długo zastanawiałam się, jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe bez użycia tradycyjnej pszenicznej mąki. W końcu znalazłam sposób z którym zamierzam się z Wami podzielić 🙂

Ciasto przygotowujemy z migdałów i białej kaszy gryczanej. Miksujemy na drobno. Dodajemy ok 60g mąki kukurydzianej i mieszamy.

Parę łyżeczek cukru mielimy z 1/2 części skórki z pomarańczy.

Reszta zostaje w standardzie ok 2-3 marchewki, 3 jajka dodajemy miodu lub syropu z agawy ok 3-4 łyżki, szczyptę soli i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Do masy śmietanowej potrzebujemy serka mascarpone 1 opakowanie, 1 opakowanie śmietany min 30% duże opakowanie i około 1-2 łyżeczek miodu lub syropu z agawy. Ubijamy do konsystencji kremu. Po ostudzeniu ciasta nakładamy na wierzch. Posypka na wierzchu w zależności od gustu. Mogą to być uprażone migdały lub wiórki kokosowe i drobno starta skórka pomarańczy. Ciasto smakuje idealnie. Nikt się nie zorientował, że nie ma w nim zwykłej tradycyjnej mąki 🙂

Komentarze

Kontakt

Jeżeli masz pytania odnośnie organizacji niepowtarzalnych warsztatów, zajęć indywidualnych lub chcesz po prostu dowiedzieć się więcej o projekcie PureYoga, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy.

Znajdziesz nas również w mediach społecznościowych